Google Penguin 4.0 frissítés: amit tudnod érdemes

A Google Penguin 4.0 frissítés két olyan fontos dolgot is tartalmaz, ami a keresőoptimalizálás területén nagy segítségedre lehet.

Az egyiknek köszönhetően valós időben megjelennek a robotok által feltérképezett változások, a másiknak hála pedig ha van egy kulcsszavakkal szét-spamelt oldalad, akkor csak azt fogja leértékelni, nem a teljes domaint. Lássuk a részleteket!

Mi az a Google Penguin 4.0?

A Google keresőmotorjának egy része, melynek az elsődleges feladata a spam kiszűrése. Ilyen spam lehet a kulcsszó halmozás, link halmozás, láthatatlan szöveg, vagy egy magas rankkal rendelkező oldal tartalmának duplikálása. A Penguin a cég ánusz korbácsa, mellyel a csalókat bünteti, szemben a Panda algoritmusukkal, ami “mindössze” a gyenge tartalmakat sorolja hátrébb.

Amit a frissítésről tudnod kell röviden

  1. A pozitív és negatív értékelés immár a crawler bejárása után azonnal frissítve lesz.
  2. A Google Penguin már nem az egész domaint bünteti, csak az adott hibás odalt. Természetesen amennyiben az egész domain egy fertő, akkor azt is, de finomhangolásának köszönhetően tud domain, mappa, oldal és kulcsszó szinten is büntetni.
  3. Ennek köszönhetően viszont nehezebb lesz megmondani, ha büntetve lett az oldal (mivel írásos figyelmeztetést erről nem kapsz).

Megbüntettek, mit tehetsz?

Ha a büntetést azért kaptad, mert undorítóan sok gyenge oldal linkel valamelyik tartalmadra, és a Google szerint valamilyen úton módon benne van a kezed is a dologban, akkor használd az általuk készített disavow eszközt.

Ennek segítségével megadhatod, hogy melyik oldalak linkjeit hagyja figyelmen kívül a kereső, amikor elkészíti honlapod értékelését.