WordPress programozás kezdőknek – Roots.io: Trellis, Bedrock, Sage

Sokmindent kipróbáltam a Roots.io által fejlesztett WordPress verzióra: Symfony 2 framework, CakePhp, Joomla, sima wordpress… Mindnek megvan a maga előnye és hátránya, azonban ha ügyfeleim egy viszonylag egyszerű portfolió oldalt szeretnének, gondolkodás nélkül a most bemutatásra kerülő kombinációt ajánlom nekik.

WordPress Roots.io telepítés

Ha fejlesztő vagy, valószínűleg te is a wordpress.org oldaláról töltöd le a WordPress motort, melyet néhány kattintással fel is telepítesz. Most mutatok egy alternatív megoldást, melyet már évek óta használok.

A roots.io egy nyilt forráskódú eszközöket fejlesztő cég, mely elsősorban a WordPress rendszerrel foglalkozó programozók életét szeretné megkönnyíteni. Ehhez 3 terméket biztosítanak:

Trellis

Egy virtuális gépen futó fejlesztői környezet, melynek segítségével néhány kattintással létrehozhatsz egy teljesen elszeparált wordpress oldalt. Előnye, hogy hozzáigazíthatod a végleges környezethez anélkül, hogy localhostodon 4 különböző verziójú Php és Mysql szervernek kellene futnia projekttől függően. Az oldal élesítése így gyerekjáték, így a környezeti beállításokkal való szöszmötölés helyett, teljes erőddel nekifeküdhetsz a fejlesztésnek.

Sajnos eddig lusta voltam kipróbálni ezt a csomagot, így részletesebben nem tudom bemutatni. Mac-et használok, melyen MAMP PRO fut, itt egyszerűen tudom módosítani a php verziót projekttől függően, élesítéskor pedig a PhpStorm deploy funkciója eddig kielégítőnek bizonyult, így nem éreztem égető szükségét, hogy beleássam magam ebbe a részbe. Ha ez változni fog, készítek egy Trellis bemutatót.

Bedrock

Mint említettem, én nem a wordpress.org oldalról töltöm le a rendszert, helyette a roots.io által módosított Bedrock csomagot használom.

Segítségével

  • a pluginokat Composer segítségével lehet frissen tartani
  • egyszerűbbé vált a konfiguráció
  • biztonságosabbá lett a rendszer (bcrypt jelszavak, elkülönítették a nem publikus adatokat)
  • a mappa szerkezet kicsit átalakult (pl wp-content átnevezve app mappának)

Telepítése 5.5-ös PHP verziót igényel, azonban elég egyszerű, melyet egy kicsit lejjebb lévő videóban mutatok be.

Sage

Ez egy minimál WordPress téma, melyet már évek óta használok a munkáimhoz. Nulláról kell felépíteni a dizájnt, azonban rengeteg segítséget megkapunk hozzá.

Kipucoltak rengeteg felesleges dolgot az alap WordPress témákhoz képest, és a Bootstrap keretrendszer segítségével megteremtették a reszponzív weboldal fejlesztés lehetőségét.

Szeretem benne, hogy

  • átlátható és logikus felépítésű
  • a BowerSync segítségével azonnal látom a változtatást a böngészőben
  • a gulp tömöríti és összefűzi a js fájlokat, feldolgozza az SCSS fájlokat

Ezeket mind részletesen ki fogom fejteni a következő cikkekben és videókban, így elég ha annyit értesz belőle, hogy sok hasznos dolgot biztosít.

Bedrock és Sage telepítéshez íme a videó:

Ha hozzám hasonlóan Mac-et, vagy Linuxot használsz, valószínűleg nem fog problémát okozni egy Composer, Npm vagy Bower installálás. Ha viszont Windows párti vagy (ami ellen nincs egyébként semmi kifogásom, nekem is van egy Core i7-es Dell gépem 32GB rammal, rajta win és nem volt még vele probléma), valószínűleg ritkábban van dolgod parancssoros telepítésekkel.